Leerkrachten

Waanzinnige leesbevordering

De Waanzinnige Podcast is het recept voor waanzinnige leesbevordering. Want als je de podcast opzet in de klas, gaat vervolgens 1/3 van de kinderen het boek lezen.

Een les jeugdliteratuur

De podcast (7 minuten) is een les jeugdliteratuur. Supermakkelijk voor leerkrachten, je hoeft de podcast alleen maar aan te zetten. Bijvoorbeeld tijdens het fruitmoment of de lunch. 

Hoe dan?

1. Zet de podcast aan. Bijvoorbeeld via het digibord: www.dewaanzinnigepodcast.nl

2. Zorg dat het boek zichtbaar is in de klas. Dan leest gemiddeld 1 op de 3 kinderen het boek

Tip 1. Het Waanzinnige Boekenpakket

Via Leesvink kan je Het Waanzinnige Boekenpakket van de eerste reeks bestellen. Heb je altijd elk boek van de podcast bij de hand!

Tip 2. De Waanzinnige Boekenplank

Met de gepodcaste boeken, maar vooral ook met weer nieuwe tips. (Vind je dit boek leuk, lees dan ook…)

Tip 3. De Waanzinnige Kleurplaat

Kinderen vinden het heerlijk om te kleuren tijdens het luisteren!

STRIJD MEE!

Wil je laten zien dat je als school lezen serieus neemt. En wil je samen met ons strijden voor meer leesplezier. Doneer dan 100 euro en sluit je aan bij De Waanzinnige Fanclub voor Scholen! www.petje.af/dewaanzinnigepodcast

Inspiratie

Leesplezier begint hier

Sinds 3 december 2019 weten we officieel hoe belabberd het is gesteld met het leesplezier van onze kinderen. En dat is cruciaal voor de toekomst van ons allemaal, meer daarover lees je hier. Waarschijnlijk weet je wel waarom lezen zo belangrijk is. (Ook voor u, 6 minuten lezen kan je stressniveau met 68% verlagen.) Maar de vraag is vooral hoe. Hoe vind je de tijd om ook nog een les aan een leuk kinderboek te besteden?

Wij maken het je makkelijk

Tip 1. Luister De Waanzinnige Podcast in de klas. In 8 minuten vertelt een kind over een leuk boek dat hij of zij las én lezen we een stukje voor uit het boek. Bij een aantal boeken levert de uitgeverij een lesbrief. Doe er uw voordeel mee! Ps. Leuk als het boek beschikbaar is in de schoolbieb of in de klas.

Tip 2. Geef het goede voorbeeld. Zorg voor een goede schoolbibliotheek en een boekenkast in de klas. Kies een vast leesmoment per dag of per week. Lees voor én lees zelf. Werkt! Echt waar. Lezen doet lezen.

Tip 3. Praat over boeken Kinderen houden van verhalen, maar ze weten niet welk boek bij ze past. Jij kunt ze helpen! En ook al kent je niet de hele bibliotheek uit uw hoofd…

  • Praat over boeken, begin een gesprek met de klas. Vraag aan de kinderen welke boeken ze lazen en leuk vonden.
  • En deze ken je wel toch? www.leesbevorderingindeklas.nl.
  • Hieronder vind je veel meer waanzinnige tips!

Waanzinnige tips

Elk kind heeft recht op verhalen

Want al is er te weinig tijd, te weinig geld, te weinig ruimte en te weinig wat dan ook: lezen is noodzakelijk. En elk kind heeft recht op de voordelen van lezen. We hebben mensen nodig die onze kinderen af en toe een mooi boek aanreiken. Al is het er maar één. Of de 25 kinderen in uw klas.