Hallo waanzinnige leerkrachten!

Een gratis literatuurles!

De Waanzinnige Podcast brengt je gratis literatuurlessen. In elke aflevering vertelt een kind enthousiast over zijn of haar lievelingsboek. Vanuit die bevlogenheid krijgen andere kinderen ook zin om het boek te lezen. Hét recept voor leesbevordering. Ons hoef je natuurlijk niet te geloven. Luister maar even naar deze leerkrachten:

Je kunt de podcast gewoon zelf opzetten in de klas hoor! En koptelefoons zijn leuk, maar het kan ook gewoon via het digibord. Heb je zin om de kunst af te kijken? Boek dan onze Waanzinnige Workshop!

Hoe?

  1. Zet de podcast aan via het digibord: www.dewaanzinnigepodcast.nl
  2. Zorg dat het boek zichtbaar is in de klas. 
  3. Luisteren maar!

Heel makkelijk dus. Heb je toch nog uitleg nodig? Kijk dan even dit filmpje:

Algemene lesbrief

Elke podcastaflevering is een literatuurles op zich, máár je kunt er meer van maken. Zeker in de klas! Want hoe meer je met kinderen over boeken praat, hoe meer er gelezen wordt. Daarom hebben wij deze lesbrief gemaakt. Die kun je gebruiken bij elke willekeurige podcastaflevering. We maken ook speciale lesbrieven die bij elke specifieke aflevering passen, die vind je bij de pagina van elke aflevering.

Haal de boeken naar de klas!

Heb je de boeken in de klas? Na het luisteren van de podcast leest 1 op de 3 kinderen het boek! Ga dus gauw naar de bibliotheek of naar de lokale boekwinkel en zet de boeken uit de podcast klaar in de klas.

Maak een Waanzinnige Boekenplank

Dit is de boekenplank van een klas uit Vlaardingen: ‘We luisteren iedere week een aflevering en dat boek staat dan centraal in onze boekenkast, (samen met boeken van de vorige afleveringen). Meestal is de plank leeg want de kids zijn ontzettend enthousiast om ze te gaan lezen. Dus dank voor wat jullie maken, wij zijn fan!’ – juf Inge.

Gebruik onze Waanzinnige rugstickers!

Print ze uit, knip ze los en plak deze stickers met plakband (of booklon als je het hebt) op de rug van de boeken uit de podcast. Zo zijn ze makkelijk te herkennen tussen de andere boeken!

en posters

Bovenstaande twee posters kun je laten drukken of zelf uitprinten en ophangen in de Waanzinnige Podcasthoek.

Dit is de Waanzinnige Boekenhoek van bibliotheek Eemland, vestiging Vathorst

Inspiratie

Directeur Trix Derriks van Basisschool Piet Hein vertelt in Kader Primair over De Waanzinnige Podcast in de klas.

Leesplezier begint hier

Sinds 3 december 2019 weten we officieel hoe belabberd het is gesteld met het leesplezier van onze kinderen. En dat is cruciaal voor de toekomst van ons allemaal, meer daarover lees je hier. Waarschijnlijk weet je wel waarom lezen zo belangrijk is. (Ook voor jou, 6 minuten lezen kan je stressniveau met 68% verlagen.) Maar de vraag is vooral hoe. Hoe vind je de tijd om ook nog een les aan een leuk kinderboek te besteden? (Dat weten wij wel, en het Jeugdjournaal ook!)