Leerkrachten

Een gratis literatuurles!

De Waanzinnige Podcast brengt je gratis literatuurlessen. In elke aflevering vertelt een kind enthousiast over zijn of haar lievelingsboek. Vanuit die bevlogenheid krijgen andere kinderen ook zin om het boek te lezen. Hét recept voor leesbevordering. 

Heb je de boeken in de klas? Na het luisteren van een aflevering leest 1 op de 3 kinderen het boek!

Hoe?

  1. Zet de podcast aan via het digibord: www.dewaanzinnigepodcast.nl
  2. Zorg dat het boek zichtbaar is in de klas. 
Roos Visser van het YouTube-kanaal Lezen Nou maakte een instructiefilmpje

Lesbrief

Elke podcastaflevering is een literatuurles op zich, máár je kunt er meer van maken. Zeker in de klas! Want hoe meer je met kinderen over boeken praat, hoe meer er gelezen wordt. Daarom hebben wij deze lesbrief gemaakt. Die kun je gebruiken bij elke willekeurige podcastaflevering.

Haal de boeken naar de klas!

Heb je de boeken in de klas? Na het luisteren van de podcast leest 1 op de 3 kinderen het boek! Ga dus gauw naar de bibliotheek of naar de lokale boekwinkel en zet de boeken uit de podcast klaar in de klas.

De boeken uit De Waanzinnige Podcast
De boeken van de eerste drie reeksen

Maak een Waanzinnige Boekenplank

Dit is de boekenplank van een klas uit Vlaardingen: ‘We luisteren iedere week een aflevering en dat boek staat dan centraal in onze boekenkast, (samen met boeken van de vorige afleveringen). Meestal is de plank leeg want de kids zijn ontzettend enthousiast om ze te gaan lezen. Dus dank voor wat jullie maken, wij zijn fan!’ – juf Inge.

Gebruik deze posters!

Plak getipt-stickers op de boeken!

Bovenstaande twee stickerbestanden kun je aanleveren bij een drukker en digitaal laten drukken op A4-formaat.

Dit is de Waanzinnige Boekenhoek van bibliotheek Eemland, vestiging Vathorst

Flyer

Help ons om iedereen enthousiast te maken voor De Waanzinnige Podcast, stuur deze flyer naar schooldirecteuren, leerkrachten en ouders.

Inspiratie

Directeur Trix Derriks van Basisschool Piet Hein vertelt in Kader Primair over De Waanzinnige Podcast in de klas.

Leesplezier begint hier

Sinds 3 december 2019 weten we officieel hoe belabberd het is gesteld met het leesplezier van onze kinderen. En dat is cruciaal voor de toekomst van ons allemaal, meer daarover lees je hier. Waarschijnlijk weet je wel waarom lezen zo belangrijk is. (Ook voor jou, 6 minuten lezen kan je stressniveau met 68% verlagen.) Maar de vraag is vooral hoe. Hoe vind je de tijd om ook nog een les aan een leuk kinderboek te besteden? (Dat weten wij wel, en het Jeugdjournaal ook!)