Categorieën
Podcasts

#7. Evi over Armstrong

Piep! Hier is Evi (7) met Armstrong, een prentenboek over een avontuurlijke reis van een muis naar de maan. De muizen denken namelijk allemaal dat de maan van kaas is, maar deze muis die Amstrong heet weet beter! Hij bouwt een raket, neemt appels en een tekenblok mee en vliegt zo naar de maan. Maar dat gaat niet vanzelf natuurlijk…

Boek: Armstrong
Schrijver en illustrator: Torben Kuhlmann
Vertaler: Joukje Akveld
Uitgever: De Vier Windstreken

Luisteren maar!

Categorieën
Kinderen Podcasts

#5. Damiano over Kalle en de Killercactus

Whoop whoop! Damiano (8) koos het boek Kalle en de killercactus. Een bizar boek over een heel gewone jongen en een zware crimineel die dwars door Amerika trekken in een vuilniscontainer om te ontsnappen aan de politie. O ja, en behalve de politie zit er ook een killercactus achter ze aan. Een vleesetende cactus die kan lopen! Eng? Nee hoor, vooral heel grappig.

Boek: Kalle en de killercactus
Schrijver: Hermine Landvreugd
Illustraties: Shamrock
Uitgever: De Harmonie

Luisteren maar!

Categorieën
Kinderen

Wat vinden kinderen van De Waanzinnige Podcast?

JOEHOE! VRAAGJE…

We kregen een lovende recensie van Vink, de podcastgids van Nederland. Maar zij vragen zich af of kinderen wel naar ‘vreemde andere kinderen’ willen luisteren. WAT VINDEN JOUW KINDEREN?

Radio 1-presentator Mischa Blok, radiorecensent Vincent Bijlo en Volkskrant-recensent Stan Putman bespraken De Waanzinnige Podcast en legden ‘m langs de meedogenloze VINK-meetlat.

Luister hier de aflevering, op minuut 34:28 zijn wij aan de beurt!

De meedogenloze meetlat van Vink

 • Professioneel gemaakt (yay!) – unaniem
 • Klinkt echt geweldig – Stan Putman
 • Beginmuziekje meesterlijk gekozen – Vincent Bijlo
 • Nobel! – unaniem
 • Bracht me terug naar basisschool van vroeger. Kon bijna mijn oude klaslokaal ruiken Mischa Blok

Luisteren kinderen graag naar kinderen?

Vincent Bijlo klopt nog even gezellig met zijn vinger in zijn mond door de aflevering heen. Maar toen kwam de kritische noot: ‘Welk kind wil hier nou naar luisteren. Wil een kind wel luisteren naar een snoepje in de lunchbox? Of over boeken?’ Aldus Stan Putman.

‘Zullen er podcasts komen waar kinderen zelf naar willen luisteren? Ik ging gewoon naar de bieb en zocht zelf mijn boeken. Maar dat je een vreemd kind laat vertellen over Bob Popcorn – op een heel mooi gemaakte manier – ik weet niet zeker of het aansluit.’

DAAR ZIJN WIJ NOU OOK BENIEUWD NAAR! WAT VINDEN JOUW KINDEREN VAN DE WAANZINNIGE PODCAST?  Mail ons of reageer op Instagram.

Categorieën
Kinderen Podcasts

#4. Rosie en Moussa

Sssst! Stil eens even… Hier is Fenna (7) met haar lievelingsboek, Rosie en Moussa voor altijd. Een boek over vriendschap en familie, over de eindmusical op school en het ontdekken van grote mensengeheimen. Over kriebels in je buik, maar niet weten wat verliefd zijn precies is.

Boek: Rosie en Moussa voor altijd
Schrijver: Michael De Cock
Illustraties: Judith Vanistendael
Uitgever: Querido Kinderboeken

Luisteren maar!

De podcast als lesmateriaal

Onze podcasts kun je gebruiken in de klas als aanvullend lesmateriaal voor leesbevordering!

Categorieën
Kinderen Podcasts

#3. Julius Zebra

‘Zou jij wel een Romein willen zijn? ‘ is de vraag die Felix (7) krijgt als hij over het eerste boek van Julius Zebra vertelt. Zijn antwoord? ‘Ja en nee. Dat ik het niet leuk vind is dat ik dan andere mensen doodt, maar wel leuk om bij het leger te horen.’

Boek: Julius Zebra, Rollebollen met de Romeinen
Schrijver en illustrator: Gary Northfield
Vertaling: Edward van de Vendel
Uitgever: Luijtingh-Sijthoff

Luisteren maar!

De podcast als lesmateriaal

Onze podcasts kun je gebruiken in de klas als aanvullend lesmateriaal voor leesbevordering. De uitgeverij stuurde ook nog deze ‘activity sheets’. Kunnen de kids lekker tekenen tijdens het luisteren!

Categorieën
Kinderen

De Waanzinnige Kleurplaat

Download ‘m hier!

Categorieën
Kinderen Podcasts

#2. Kwallenpap en Slakkenvla

‘Ik hou heel erg van griezelen!’ zegt Eefke (7) in de tweede aflevering van De Waanzinnige Podcast over Kwallenpap en Slakkenvla. ‘Maar onthoud wel van Alles is Niet Waar, daar moet je in geloven!’

Luisteren maar!

De podcast als lesmateriaal

Onze podcasts kun je gebruiken in de klas als aanvullend lesmateriaal voor leesbevordering. De uitgeverij stuurde ook nog deze kleurplaat.

Categorieën
Kinderen Podcasts

#1. Bob Popcorn

Een pratende maïskorrel, zo groot als een aardappel. Of was het een kiwi? Levi (7) vertelt over het boek Bob Popcorn. ‘En het is een heel ondeugend mannetje!’

Luister hier de podcast!

De podcast als lesmateriaal

Leuk voor je juf of meester! Met de lesbrief van Bob Popcorn kun je nog veel meer leuke dingen doen. Bekijk hier de lesbrief bij Bob Popcorn! 

Categorieën
Leerkrachten

Podcast als lesmateriaal

Op dit moment draait De Waanzinnige Podcast overuren op basisschool Piet Hein in Amsterdam, waar de podcast wordt opgenomen als lesmateriaal.

Drie tips van juf Nadia


Juf Nadia van groep 4b heeft 3 tips voor leerkrachten:

 1. Doe het gewoon! De podcast hoef je alleen maar aan te zetten en de klas hoort een ander kind vertellen over een leuk boek. Het kan gewoon via het digibord. Tijdens het fruitmoment bijvoorbeeld.
 2. Zet het boek zichtbaar in de klas. Dan kunnen kinderen het daarna gaan LEZEN!
 3. Vaak is er gratis lesmateriaal rond een boek te vinden. De eerste aflevering van de podcast gaat over Bob Popcorn. Uitgeverij Querido heeft een mooie lesbrief gemaakt bij dit boek. Bekijk hier de lesbrief bij Bob Popcorn! Of gebruik bij aflevering #2 deze kleurplaat!

Tip vier

Ohja en een vierde tip: geniet van de glinsterende ogen die alle kanten opschieten tijdens het luisteren.

Categorieën
Kinderen

Voorproefje!

In 2020 gaat De Waanzinnige Podcast live. Er liggen 13 afleveringen voor je klaar. Elke twee weken een nieuwe! De eerste reeks is voor en door kinderen uit groep 4. Ben je er klaar voor? Zet je koptelefoon maar op! Of luisteren jullie met de hele klas? Dan allemaal kleppen dicht en snavels toe.

Luister de trailer

 1. Ga naar je podcast app
 2. Zoek op De Waanzinnige Podcast
 3. Klik op ABONNEER

Podcast. Hoe dan?

Snap je het niet? Wij helpen je graag!

Sssst! Stil nou…

ps. Volg ons op Instagram!

Categorieën
Kinderen

2020: Het jaar van de leestijger

Ben of ken jij een leestijger? Schiet hem in het wild, met je camera. En zet ‘m op instagram #leestijger. Wist jij al dat 2020 het jaar van de leestijger is? Steeds meer kinderen vinden lezen leuk. #maarnietheus #echtwel