Categorieën
Kinderen

Luisteren maar!

Hier vind je alle podcastafleveringen in de player. We maken ook bij elk besproken boek uit de podcast een aparte pagina. Daar vind je de aflevering bij dat boek én de lesbrief. Veel luisterplezier!

Categorieën
Kinderen

SPECIAL! Loïs (10) leest Mijn ogen zijn jouw ogen

De Waanzinnige Podcast · #6.1 Loïs (10) leest Mijn ogen zijn jouw ogen

Dit boek gaat over de blindegeleidenhond Rino. Je beleeft alles door de ogen van deze hond. Je ontdekt dus ook hoe bijzonder het is wat een geleidehond allemaal kan.

De kans is groot dat Loïs later ook een geleidehond krijgt. Ze is niet blind, maar slechtziend. En daarover vertelt ze heel veel in deze aflevering. Honden zijn haar lievelingsdieren. Ze heeft nu een oppashonden die probeert ze trucjes te leren. Echt makkelijk gaat dat niet, maar hij is wel heel lief.

Gratis Jumbo-letters

Wil jij dit boek (of een ander boek) in Jumbo-letters lezen? Ga dan naar Bibliotheekservice Passend Lezen. Zij maken de Jumboboeken waar Lois het over heeft. Gratis, voor iedereen die Jumbo-letters lezen wil!

Categorieën
Kinderen

#5.8 Nanna (9) leest Lampje

De Waanzinnige Podcast · #5.8 Nanna (9) leest Lampje

Het is lastig om niet teveel te verklappen als je over het boek Lampje vertelt, gelukkig weet Nanna precies wat we wel en niet kunnen vertellen.

Lampje is een vuurtorenmeisje dat elke dag de lont in de vuurtoren moet aansteken. Een flinke verantwoordelijkheid voor een kind, want als de vuurtoren niet brandt, dan botsen de schepen op de rotsen.

Duik in een sprookjesachtig boek over een vader die zich verloren voelt, een meisje dat uit huis wordt geplaatst naar een geheimzinnig huis waarvan men zegt dat er een monster op zolder woont…

Boek: Lampje
Tekst en tekeningen: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido

Deze podcast is gemaakt door Studio Popcorn. www.studiopopcorn.nl

Lesbrief voor groep 6, 7 & 8

Lampje is een prachtig boek voor de bovenbouw. Maak leerlingen nieuwsgierig door middel van de podcast en doe er nog meer mee met de tips uit onze lesbrief.

Categorieën
Kinderen

#5.7 Rosalie (10) leest De Middernachtbende

De Waanzinnige Podcast · #5.7 Rosalie (10) leest De middernachtbende

Een bende ziekenhuiskinderen die midden in de nacht op pad gaat. Wat ze doen? En wat hun missie is? Rosalie vertelt er veel over in deze podcastaflevering (maar niet alles! Dan moet je het boek lezen). Een verhaal over dromers en doeners die samen sterk staan.

Welke bende zou jij willen oprichten? Dat is leuk om over te fantaseren!

Boek: De middernachtbende
Auteur: David Walliams
Illustraties: Tony Ross
Uitgeverij: Clavis

Deze podcast is gemaakt door Studio Popcorn! www.studiopopcorn.nl

Lesbrief voor een (middernacht)bende in groep 6, 7 & 8

Luister je De Waanzinnige Podcast in de klas? Gebruik dan de lesbrief voor een goed gesprek en creatieve opdrachten bij de aflevering!

Luisteren kan ook via Spotify!

Categorieën
Kinderen

#5.6 Jip (9) leest Het (super) dikke boek over Herre

De Waanzinnige Podcast · #5.6 Jip (9) leest Het (super) dikke boek over Herre

Jip kletst honderduit over Het (super) dikke boek over Herre. Niet verwonderlijk, want het is een bizar boek vol knettergekke figuren en ijzingwekkende situaties. Herre mag van zijn moeder helemaal niets. Hij mag niet alleen naar zijn vrienden, hij mag amper buitenspelen en al helemaal niet skateboarden. Tot de oude meneer Teunissen naast hem komt wonen…

Jip’s leven is totaal het tegenovergestelde van dat van Herre. Hij mag alleen naar school fietsen, hij mag altijd bij vrienden spelen en zijn moeder is eigenlijk nooit bezorgd, ze vertrouwt hem gewoon. Het enige dat Jip en Herre gemeen hebben, is dat ze hun vader niet kennen. Jip heeft voor Herre wel goede tips om zijn vader op te sporen.

Boek: Het (super) dikke boek over Herre
Schrijver: Marte Jongbloed
Illustraties: Iris Boter
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Lesbrief voor groep 5 & 6

Luister je de podcast in de klas? Dan kun je deze lesbrief gebruiken om het boek en de podcast met je leerlingen te bespreken.

Luisteren kan ook via Spotify!

Categorieën
Kinderen

#5.5 Elias (10) leest Sjakie en de chocoladefabriek

De Waanzinnige Podcast · #5.5 Elias (10) leest Sjakie en de chocoladefabriek

Elias: ‘Toen ik dit boek las had ik zo’n zin in chocolade. Ik wilde steeds een reep pakken en opeten. Ik wou eigenlijk zelf in die chocoladefabriek zijn, en álles op eten. Maar ja

Elias weet wel beter, want wat je leert uit dit boek is dat verwende kinderen ten onder gaan aan hun eigen hebberigheid. En daarover kan Elias heel goed vertellen!

Boek: Sjakie en de chocoladefabriek
Schrijver: Roald Dahl
Vertaling: Harriët Freezer
Illustraties: Quentin Blake
Uitgeverij: De Fontein

Lekkere lesbrief voor groep 5, 6 & 7

Luister je de podcast in de klas? Pak deze lesbrief erbij voor een goed gesprek na het luisteren en natuurlijk een leuke creatieve opdracht!

Luisteren kan ook via Spotify!

Categorieën
Kinderen

#5.4 Hannah en Silde (10) lezen Luna

Hannah en Silde hebben het boek Luna samen gelezen. Elke dag spraken ze af tot welke pagina ze zouden lezen, en dan konden ze op school fantaseren over hoe het verhaal verder zou gaan. Want wanneer zal Luna haar vriend Ties weer zien, als ze door haar moeder wordt meegenomen naar een vakantiepark? En wie is die griezelige El Malo waarover de kinderen zo geheimzinnig doen?

Boek: Luna
Schrijver: Pieter Koolwijk
Illustraties: Linde Faas
Uitgeverij: Lemniscaat

Lesbrief over Luna voor voor 5, 6 en 7!

Categorieën
Kinderen

#5.3 Charlie (8) leest Floor, goed geregeld

De regels van Floor is ‘eigenlijk één groot leuk boek, met allemaal kleine verhaaltjes erin,’ aldus Charlie! Hij vindt het wel inspirerend en heeft zelf de regels van Charlie verzonnen. Ben je al nieuwsgierig? Luister dan maar!

Boek: De regels van Floor
Auteur: Marjon Hoffman
Tekeningen: Georgien Overwater
Uitgeverij: Ploegsma

Lesbrief voor groep 4 & 5

De podcast luisteren in de klas wordt nog leuker, en makkelijker door deze lesbrief te downloaden. Een leuke boekenles? Zo geregeld!

Categorieën
Kinderen

#5.2 Victoria (10) leest Avonturen van de dappere ridster

Victoria is groot fan van de dappere ridster: ‘Ze is stoer, snel en voor niets of niemand bang. Diep van binnen is ze heel lief, maar dat houdt ze een beetje schuil.’

Een aflevering die knettert van het feminisme en spettert van het tuffen op de grond.

Boek: Avonturen van de dappere ridster
Schrijfster: Janneke Schotveld
Illustraties: Milja Praagman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

De lesbrief (groep 5 & 6)

Wil je met dit boek en de aflevering verder werken in de klas? Kijk dan eens naar deze lesbrief! Je vindt er vragen voor bij de aflevering, een creatieve verwerking, en tips voor de bespreking van het boek.

Zet ‘m op en veel plezier!

Categorieën
Kinderen

#5.1 Sverre (10) leest Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe

Mus en kapitein Kwaadbaard kennen elkaar al drie boeken lang. Boeken over een piratenbende, een geheimzinnig zeemonster en een levensgevaarlijk toernooi dat gruwelijk eindigt. Over al deze boeken vertelt Sverre vol vuur!

Zo stoer als Mus zijn maar weinig kinderen hoor. Mus kan bijvoorbeeld heel lang onder water blijven. Sverre probeert het na te doen en plonst zo het water in. Maar of het hem lukt om net zo lang als Mus onder water te blijven…?

Boek: Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe
Schrijver: Kevin Hassing
Illustraties: Linde Faas
Uitgeverij: Luijtingh Sijthoff

Lesbrief (Groep 6 & 7 & 8)

Luister je deze podcast in de klas of met een groep in de bibliotheek en wil je wat extra’s? Gebruik dan deze lesbrief!

In de lesbrief vind je een luisteropdracht, ga je met de klas in gesprek over het boek en het thema dat aan bod komt in de aflevering en sluit je de les af met een uitdagend toernooi waarbij – net als in het boek – de vier elementen komen kijken! Zet hem op!

Categorieën
Kinderen

Antileesdiptip #4 Adjeno (11) tipt Nog één dag

Dit is antileesdiptip # 4 de allerlaatste alweer voor deze zomer! Adjeno is op vakantie in Suriname met zijn hele familie! Hij tipt een superspannend boek waarin Finn elke dag dezelfde verschrikkelijke dag beleeft. Namelijk de dag waarop hij een belangrijke voetbalwedstrijd verliest én waarop Tobias – de aanvoerder van de tegenpartij – wordt ontvoerd. Finn is de enige die deze dag steeds opnieuw beleeft en is dus ook de enige die ervoor kan zorgen dat hij tóch wint en dat Tobias niet wordt ontvoerd… maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Boek: Nog één dag
Auteur: Tim van den Berg
Illustraties: Willem van den Oever
Uitgeverij: Condor

Ben jij al lid van de Bibliotheek? Dan kun je dit boek (gratis en voor niets!) verder lezen in de gratis app van de online Bibliotheek. Download de app via de app store en lees verder op je telefoon of tablet.

Wist je dat lid worden van de Bibliotheek gratis is voor iedereen onder de 18 jaar? Goede deal hè? Je hoeft alleen even naar je lokale bibliotheek te gaan, paar formuliertjes invullen en een wereld vol boeken gaat voor je open. Neem wel even één van je ouders en een legitimatiebewijs mee.

Deze aflevering is gemaakt door Studio Popcorn, in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek.

Categorieën
Kinderen

Antileesdiptip #3 Flore (8) tipt Bob Popcorn in Amerika

De derde antileesdiptip komt van Flore! Zij is op vakantie in de Franse alpen, en ze heeft een waanzinnig grappige tip: Bob Popcorn in Amerika. Het grappigste is volgens Flore wanneer Bob ín een snoepautomaat kruipt en eruit wordt gehaald door een klein meisje. Dát lezen we natuurlijk voor!

Boek: Bob Popcorn in Amerika
Auteur: Maranke Rinck
Illustraties: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido

Ben jij al lid van de Bibliotheek? Dan kun je verder lezen in de gratis app van de online Bibliotheek. Download de app via de app store en lees verder op je telefoon of tablet.

Wist je dat lid worden van de Bibliotheek gratis is voor iedereen onder de 18 jaar? Goede deal hè? Je hoeft alleen even naar je lokale bibliotheek te gaan, paar formuliertjes invullen en een wereld vol boeken gaat voor je open. Neem wel even één van je ouders en een legitimatiebewijs mee.

Deze aflevering is gemaakt door Studio Popcorn, in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek.

Categorieën
Kinderen

Antileesdiptip #2 Seth (7) tipt Die kleine is Don, de lange is Sjon

Daar zijn we weer, met een antileesdiptip voor beginnende lezers dit keer! Seth belt mij op vanaf het Nederlandse strand, hij heeft een hele leuke boekentip: Die kleine is Don, de lange is Sjon. Het leukste verhaaltje vindt Seth als Don per ongeluk alle chocoladekoekjes opeet. Dát lezen we natuurlijk voor!

Boek: Die kleine is Don, de lange is Sjon
Tekst en illustraties: Katharina Valckx
Uitgeverij: Querido

Ben jij al lid van de Bibliotheek? Dan kun je verder lezen in de gratis app van de online Bibliotheek. Download de app via de app store en lees verder op je telefoon of tablet.

Wist je dat lid worden van de Bibliotheek gratis is voor iedereen onder de 18 jaar? Goede deal hè? Je hoeft alleen even naar je lokale bibliotheek te gaan, paar formuliertjes invullen en een wereld vol boeken gaat voor je open. Neem wel even één van je ouders en een legitimatiebewijs mee.

Deze aflevering is gemaakt door Studio Popcorn, in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek.

Categorieën
Kinderen

Antileesdiptip #1 Lieve (11) tipt Ik ben Vincent en ik ben niet bang

Hallo! Hebben jullie een leuke vakantie? Sommige kinderen krijgen in de zomer een leesdip. En daar wilden we wat aan doen. Daarom: de antileesdiptip!

Lieve is op vakantie in het zonnige Italië, en ze heeft een waanzinnig griezelige tip: Ik ben Vincent en ik ben niet bang. Een boek over een schoolkamp met groep acht, een jongen die gepest wordt, en precies als hij wil ontsnappen zit er een engerd onder zijn bed… Dát lezen we natuurlijk voor!

Boek: Ik ben Vincent en ik ben niet bang
Auteur: Enne Koens
Illustraties: Maartje Kuiper
Uitgeverij: Luijting-Sijthoff

Ben jij al lid van de Bibliotheek? Dan kun je verder lezen in de gratis app van de online Bibliotheek. Download de app via de app store en lees verder op je telefoon of tablet.

Wist je dat lid worden van de Bibliotheek gratis is voor iedereen onder de 18 jaar? Goede deal hè? Je hoeft alleen even naar je lokale bibliotheek te gaan, paar formuliertjes invullen en een wereld vol boeken gaat voor je open. Neem wel even één van je ouders en een legitimatiebewijs mee.

Deze aflevering is gemaakt door Studio Popcorn, in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek.

Categorieën
Kinderen

#4.9 Sarina (11) leest Amari en de nachtwachters

Sarina lijkt qua uiterlijk heel erg op Amari – de hoofdpersoon van dit verhaal – maar haar leven is een stuk gemakkelijker. Ze wordt niet gepest en doet veel leuke dingen met haar moeder. Toch is het fijn om te lezen over een meisje dat qua uiterlijk op je lijkt: ‘dan kun je je beter inleven in het verhaal.’

Het spannendste vindt Sarina dat de broer van Amari al 6 maanden vermist is. Amari is ten einde raad, tot ze op mysterieuze wijze een blik in de toekomst krijgt en een glimp van haar broer opvangt. Hij laat haar een wereld vol magie zien. Vanaf dat moment kan niets Amari nog tegenhouden om de bovennatuurlijke wereld te betreden en haar broer te zoeken.

Boek: Amari en de nachtwachters
Schrijver: B. B. Alston
Vertaling: Sandra Hessels
Uitgeverij: HarperCollins

Deze aflevering is gemaakt door Studio Popcorn in opdracht van de campagne Elk kind een boek cadeau, een initiatief van leesoffensief Zuidoost Leest!

Lesbrief! (Groep 7 & 8)

Luister je deze podcast in de klas of met een groep in de bibliotheek en wil je wat extra’s? Gebruik dan deze lesbrief!

In de lesbrief vind je een luisteropdracht, ga je met de klas in gesprek over het boek en het thema dat aan bod komt in de aflevering en sluit je de les af met een creatieve verwerking. Veel plezier!

Categorieën
Kinderen

#4.8 Rishaan (12) leest Sala en Monk. Ons Samen.

Rishaan koos voor het boek Sala en Monk. Ons samen. Deze aflevering knettert van de magie, én van de mooie stem van Rishaan. Hij gaat voor ons zingen! En hij vertelt over Sala en Monk, een tweeling, zonder herinneringen aan hun vader. Met magisch goudzand en een toverspreuk komen ze in een andere wereld terecht. Al snel blijkt het een speurtocht te zijn die leidt naar hun vader.

Boek: Sala en Monk. Ons samen.
Auteur: Neske Beks
Illustraties: Hedy Tjin
Uitgeverij: Querido Kinderboeken

Deze aflevering is gemaakt in opdracht van de campagne Elk kind een boek cadeau / Zuidoost Leest door Studio Popcorn.

Lesbrief! (Groep 7 & 8)

Luister je deze podcast in de klas of met een groep in de bibliotheek en wil je wat extra’s? Gebruik dan deze lesbrief!

In de lesbrief vind je een luisteropdracht, ga je met de klas in gesprek over het boek en het thema dat aan bod komt in de aflevering en sluit je de les af met een creatieve verwerking. Veel plezier!