Categorieën
Kinderen

Luisteren maar!

Hier vind je alle podcastafleveringen in de player. We maken ook bij elk besproken boek uit de podcast een aparte pagina. Daar vind je de aflevering bij dat boek én de lesbrief. Veel luisterplezier!

Categorieën
Kinderen

#6.5 Madelief (11) leest De kronieken van Narnia

De Waanzinnige Podcast · #6.5 Madelief (11) leest De Kronieken van Narnia

Madelief neemt je mee naar Narnia, een magische wereld met een wonderbaarlijke leeuw als koning, mysterieuze faunen en zelfs pratende bevers.

De hoofdpersonen van dit boek zijn Digory en Polly, zij zijn erbij op de dag dat deze nieuwe goede wereld ontstaat. Er ging alleen één ding vreselijk mis… ze nemen per ongeluk een boosaardige heks mee. Zo sluipt het kwaad al op de allereerste dag binnen in deze betoverende wereld.

Madelief zou absoluut niet écht naar Narnia willen gaan, daar is veel meer oorlog en ellende dan in deze wereld. Maar als ze één karakter zou mogen meenemen, dan is het Aslan, de machtige leeuw en de koning van Narnia. “Het lijkt me wel grappig, dat ik met een leeuw sta te praten en mensen denken what the heck ben jij aan het doen!?’

Boek: De kronieken van Narnia
Schrijver: C.S. Lewis
Vertaling: Imme Dros
Uitgeverij: Kok Boekencentrum

Lesbrief voor groep 7 & 8

Wil je ook wel verdwijnen in een andere wereld? Verzin er zelf een met onze lesbrief!

Categorieën
Kinderen

#6.4 Emiel (8) leest Het tweede dikke boek van Vos en Haas

De Waanzinnige Podcast · #6.4 Emiel (8) leest Het tweede dikke boek van Vos en Haas

Emiel (8) is niet zomaar een gewone jongen. Hij is supergrappig, vol energie en heeft een enorme liefde voor boeken. Er is één boek dat een speciale plek heeft in zijn hart, dat is Het tweede dikke boek van Vos en Haas. En dan in het bijzonder de verhalen over Ever…

Dit boek was het eerste boek dat Emiel zelf heeft gelezen toen hij zes jaar oud was. En dat was niet makkelijk! Emiels moeder denkt dat hij dyslectisch is, binnenkort wordt hij getest.

Emiel is groot fan van het zwijn Ever. “Ever is stoer, grappig en, nou ja, een beetje een stinkend zwijn.” Ever denkt dat vrouwen vallen voor een stinkend zwijn. Maar Emiel weet wel beter! “Vrouwen vallen niet voor een stinkend zwijn, maar eerder voor de kracht en stoerheid van mannen!”

Veel luisterplezier, en vergeet niet om stoer en grappig te blijven, net zoals Emiel én Ever!

De lesbrief voor groep 3 & 4

Tip! Gebruik deze lesbrief bij de podcast in de klas. Lijk jij op de lekkerbek Vos? Of ben jij zo lief als Haas? Of ben je zo stoer als Ever? Of denk je dat er nog wel een personage bij kan, dat meer op jou lijkt? Kies een karakter voor jezelf én laat een vriend of vriendin er een voor jou uitzoeken.

Leen het boek bij de bieb

Wil jij het boek na het luisteren meteen lezen? Kijk dan eens op jeugdbibliotheek.nl. Daar zie je meteen of het boek bij jouw buurtbibliotheek op de plank staat. Sommige boeken kun je zelfs als
e-book of als luisterboek lenen!

Categorieën
Kinderen

#6.3 Evi (10) leest Heel de wereld wordt wakker

De Waanzinnige Podcast · #6.3 Evi (10) Heel de wereld wordt wakker

Uit 333 gedichten koos Evi één gedicht om voor te lezen in deze Waanzinnige Podcast. Toevallig was dit gedicht ook te horen tijdens de Kindernacht van de Poëzie, maar Evi kan het beter!

Zelf kan Evi ook goed dichten, dat doet ze bij alle belangrijke momenten in het leven. Inspiratie was haar eigen geboorte, en de dood van de moeder van haar vriendin. Een van haar gedichten is zelfs al gepubliceerd. En dát is voor alle kinderen die luisteren interessant om te horen…

Evi deed mee aan de wedstrijd Kinderen & Poëzie. Wie meedoet maakt kans op een plek in de jaarlijkse dichtbundel. Wil jij dat ook? Gebruik dan onze lesbrief! En dien met je hele klas je gedichten in voor de wedstrijd.

Poëzie met groep 5, 6 & 7

Gedichten schrijven is leuk én zo gepiept met onze lesbrief!

Wil je deze bundel lenen? Kijk op jeugdbibliotheek.nl of het bij jouw buurtbibliotheek op de plank staat.

Categorieën
Kinderen

#6.2 Olivier (8) leest SuperDolfje en de Groene Gigant

De Waanzinnige Podcast · #6.2 Olivier (8) leest SuperDolfje en de Groene Gigant

KINDERBOEKENWEEK SPECIAL! Omdat Olivier in het Kinderboeken Leesteam zit, mag hij in deze aflevering vertellen over zijn lievelingsboek. Dit is geen gewoon boek over Dolfje Weerwolfje, het gaat over SuperDolfje. En in dit boek verslaat hij de Groene Gigant. Een slijmerig monster dat veel troep in de stad achterlaat.

Het allerspannendste stukje vindt Olivier als de Groene Gigant drie mensen ontvoert en ze met zijn groene slijm vastplakt aan de kerktoren. Griezelig! ‘Want als het slijm het niet meer houdt, dan ben je denk ik doodgevallen.’

Lesbrief voor groep 4, 5 & 6

Bij deze aflevering hebben we natuurlijk ook een gigantisch leuke lesbrief gemaakt! Met gespreksvragen, doorleestips, en een ‘maak je eigen SuperDolfje-strip’ opdracht. Download ‘m hieronder, dan kan je meteen aan de slag.

Wil je weten of SuperDolfje ook bij jouw buurtbibliotheek op de plank staat? Ga naar jeugdbibliotheek.nl, daar vind je het meteen.

Check vooral ook onze Spotify-lijst met nog veel boekentips rond het thema van de Kinderboekenweek. Ga naar www.dewaanzinnigepodcast.nl/kinderboekenweek voor het hele overzicht. Veel les-, lees- en luisterplezier!

Categorieën
Kinderen

#6.1 Resa (10) leest Mijn jaar in een tent

De Waanzinnige Podcast · #6.1 Resa (11) leest Mijn jaar in een tent

OPROEP! Doet jouw school mee met voorrondes van De Nationale Voorleeswedstrijd? Luister naar deze aflevering en ontdek hoe leuk én makkelijk dat is!

Resa was vorig jaar de winnaar van de voorleeswedstrijd van haar school. En van haar stad, en van de regio… Zij las voor uit Mijn jaar in een tent. En dat boek bespreekt ze nu in De Waanzinnige Podcast.

Zwaan is heel vaak bang. Bang om alleen te zijn, bang in het donker, bang dat mensen sterven door haar schuld. Dus als ze een challenge moet verzinnen voor een opdracht op school… dan weet ze het wel! Zwaan gaat in een tent in de tuin slapen. Maar, ze krijgt flauwe reacties uit de klas… wat is daar nou spannend aan? Dan doet Zwaan een lastige belofte, ze zegt dat ze een jaar lang in die tent zal blijven slapen. En dat is niet makkelijk voor deze bangerik…

Resa is helemaal niet bang, ze heeft een eigen boekenvlog en eindigde op de derde plaats van De Nationale Voorleeswedstrijd. Luister maar snel, en ontdek of de voorleeswedstrijd ook iets is voor jou.

Boek: Mijn jaar in een tent
Schrijver: Tiny Fischer
Tekeningen: Sophie Pluim
Uitgeverij: Volt

Lestips voor groep 7 & 8

Ook jij kan meedoen aan De Nationale Voorleeswedstrijd
– Alle basisscholen in Nederland krijgen in september een gratis deelname-envelop opgestuurd. Aanmelden is niet nodig!
– In die envelop zitten een spelregelboek, oorkondes en posters. Daarmee kunnen scholen zelf tot 1 december een schoolronde organiseren.
– Uit die schoolronde komt een schoolkampioen. Die schoolkampioen moet voor 1 december aangemeld worden op de website van De Nationale Voorleeswedstrijd om door te kunnen naar de volgende rondes.
Meer informatie: www.nationalevoorleeswedstrijd.nl

Luister je de podcast in de klas? Download dan met één druk op de knop onze gratis lesbrief voor luister-, vertel- én voorleestips!

Categorieën
Kinderen

SPECIAL! Loïs (10) leest Mijn ogen zijn jouw ogen

De Waanzinnige Podcast · #6.1 Loïs (10) leest Mijn ogen zijn jouw ogen

Dit boek gaat over de blindegeleidenhond Rino. Je beleeft alles door de ogen van deze hond. Je ontdekt dus ook hoe bijzonder het is wat een geleidehond allemaal kan.

De kans is groot dat Loïs later ook een geleidehond krijgt. Ze is niet blind, maar slechtziend. En daarover vertelt ze heel veel in deze aflevering. Honden zijn haar lievelingsdieren. Ze heeft nu een oppashonden die probeert ze trucjes te leren. Echt makkelijk gaat dat niet, maar hij is wel heel lief.

Wil je weten of dit boek te leen is bij de bibliotheek bij jou in de buurt? Check het op jeugdbibliotheek.nl!

Gratis Jumbo-letters

Wil jij dit boek (of een ander boek) in Jumbo-letters lezen? Ga dan naar Bibliotheekservice Passend Lezen. Zij maken de Jumboboeken waar Lois het over heeft. Gratis, voor iedereen die Jumbo-letters lezen wil!

Categorieën
Kinderen

#5.8 Nanna (9) leest Lampje

De Waanzinnige Podcast · #5.8 Nanna (9) leest Lampje

Het is lastig om niet teveel te verklappen als je over het boek Lampje vertelt, gelukkig weet Nanna precies wat we wel en niet kunnen vertellen.

Lampje is een vuurtorenmeisje dat elke dag de lont in de vuurtoren moet aansteken. Een flinke verantwoordelijkheid voor een kind, want als de vuurtoren niet brandt, dan botsen de schepen op de rotsen.

Duik in een sprookjesachtig boek over een vader die zich verloren voelt, een meisje dat uit huis wordt geplaatst naar een geheimzinnig huis waarvan men zegt dat er een monster op zolder woont…

Boek: Lampje
Tekst en tekeningen: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido

Deze podcast is gemaakt door Studio Popcorn. www.studiopopcorn.nl

Lampje is gratis te leen als boek, e-book of luisterboek! Check het op jeugdbibliotheek.nl!

Lesbrief voor groep 6, 7 & 8

Lampje is een prachtig boek voor de bovenbouw. Maak leerlingen nieuwsgierig door middel van de podcast en doe er nog meer mee met de tips uit onze lesbrief.

Categorieën
Kinderen

#5.7 Rosalie (10) leest De Middernachtbende

De Waanzinnige Podcast · #5.7 Rosalie (10) leest De middernachtbende

Een bende ziekenhuiskinderen die midden in de nacht op pad gaat. Wat ze doen? En wat hun missie is? Rosalie vertelt er veel over in deze podcastaflevering (maar niet alles! Dan moet je het boek lezen). Een verhaal over dromers en doeners die samen sterk staan.

Welke bende zou jij willen oprichten? Dat is leuk om over te fantaseren!

Boek: De middernachtbende
Auteur: David Walliams
Illustraties: Tony Ross
Uitgeverij: Clavis

Deze podcast is gemaakt door Studio Popcorn! www.studiopopcorn.nl

Wil je De Middernachtbende meteen lezen? Op jeugdbibliotheek.nl zie je snel of dit boek te leen is in een bibliotheek bij jou in de buurt.

Lesbrief voor een (middernacht)bende in groep 6, 7 & 8

Luister je De Waanzinnige Podcast in de klas? Gebruik dan de lesbrief voor een goed gesprek en creatieve opdrachten bij de aflevering!

Luisteren kan ook via Spotify!

Categorieën
Kinderen

#5.6 Jip (9) leest Het (super) dikke boek over Herre

De Waanzinnige Podcast · #5.6 Jip (9) leest Het (super) dikke boek over Herre

Jip kletst honderduit over Het (super) dikke boek over Herre. Niet verwonderlijk, want het is een bizar boek vol knettergekke figuren en ijzingwekkende situaties. Herre mag van zijn moeder helemaal niets. Hij mag niet alleen naar zijn vrienden, hij mag amper buitenspelen en al helemaal niet skateboarden. Tot de oude meneer Teunissen naast hem komt wonen…

Jip’s leven is totaal het tegenovergestelde van dat van Herre. Hij mag alleen naar school fietsen, hij mag altijd bij vrienden spelen en zijn moeder is eigenlijk nooit bezorgd, ze vertrouwt hem gewoon. Het enige dat Jip en Herre gemeen hebben, is dat ze hun vader niet kennen. Jip heeft voor Herre wel goede tips om zijn vader op te sporen.

Boek: Het (super) dikke boek over Herre
Schrijver: Marte Jongbloed
Illustraties: Iris Boter
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Wil je de avonturen van Herre ook meebeleven? Op jeugdbibliotheek.nl zie je meteen of dit boek te leen is bij een bibliotheek bij jou in de buurt.

Lesbrief voor groep 5 & 6

Luister je de podcast in de klas? Dan kun je deze lesbrief gebruiken om het boek en de podcast met je leerlingen te bespreken.

Luisteren kan ook via Spotify!

Categorieën
Kinderen

#5.5 Elias (10) leest Sjakie en de chocoladefabriek

De Waanzinnige Podcast · #5.5 Elias (10) leest Sjakie en de chocoladefabriek

Elias: ‘Toen ik dit boek las had ik zo’n zin in chocolade. Ik wilde steeds een reep pakken en opeten. Ik wou eigenlijk zelf in die chocoladefabriek zijn, en álles op eten. Maar ja

Elias weet wel beter, want wat je leert uit dit boek is dat verwende kinderen ten onder gaan aan hun eigen hebberigheid. En daarover kan Elias heel goed vertellen!

Boek: Sjakie en de chocoladefabriek
Schrijver: Roald Dahl
Vertaling: Harriët Freezer
Illustraties: Quentin Blake
Uitgeverij: De Fontein

Wil je weten of Sjakie ook te leen is bij de bibliotheek in jouw buurt? Check het heel makkelijk op jeugdbibliotheek.nl!

Lekkere lesbrief voor groep 5, 6 & 7

Luister je de podcast in de klas? Pak deze lesbrief erbij voor een goed gesprek na het luisteren en natuurlijk een leuke creatieve opdracht!

Luisteren kan ook via Spotify!

Categorieën
Kinderen

#5.4 Hannah en Silde (10) lezen Luna

De Waanzinnige Podcast · #5.4 Hannah en Silde (10) lezen Luna

Hannah en Silde hebben het boek Luna samen gelezen. Elke dag spraken ze af tot welke pagina ze zouden lezen, en dan konden ze op school fantaseren over hoe het verhaal verder zou gaan. Want wanneer zal Luna haar vriend Ties weer zien, als ze door haar moeder wordt meegenomen naar een vakantiepark? En wie is die griezelige El Malo waarover de kinderen zo geheimzinnig doen?

Boek: Luna
Schrijver: Pieter Koolwijk
Illustraties: Linde Faas
Uitgeverij: Lemniscaat

Nieuwsgierig geworden naar Luna, Ties en Gozert? Check op jeugdbibliotheek.nl of de boeken van Pieter Koolwijk in de bieb bij jou in de buurt staan.

Lesbrief over Luna voor voor 5, 6 en 7!

Categorieën
Kinderen

#5.3 Charlie (8) leest Floor, goed geregeld

De regels van Floor is ‘eigenlijk één groot leuk boek, met allemaal kleine verhaaltjes erin,’ aldus Charlie! Hij vindt het wel inspirerend en heeft zelf de regels van Charlie verzonnen. Ben je al nieuwsgierig? Luister dan maar!

Boek: De regels van Floor
Auteur: Marjon Hoffman
Tekeningen: Georgien Overwater
Uitgeverij: Ploegsma

Nu wil je dit boek natuurlijk meteen ophalen in een bibliotheek bij jou in de buurt, en dat kan! Je kunt het trouwens ook lenen als e-book of als luisterboek. Check het op jeugdbibliotheek.nl via de knop hieronder.

Lesbrief voor groep 4 & 5

De podcast luisteren in de klas wordt nog leuker, en makkelijker door deze lesbrief te downloaden. Een leuke boekenles? Zo geregeld!

Categorieën
Kinderen

#5.2 Victoria (10) leest Avonturen van de dappere ridster

De Waanzinnige Podcast · #5.2 Victoria (10) leest Avonturen van de dappere ridster

Victoria is groot fan van de dappere ridster: ‘Ze is stoer, snel en voor niets of niemand bang. Diep van binnen is ze heel lief, maar dat houdt ze een beetje schuil.’

Een aflevering die knettert van het feminisme en spettert van het tuffen op de grond.

Boek: Avonturen van de dappere ridster
Schrijfster: Janneke Schotveld
Illustraties: Milja Praagman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Ben je nieuwsgierig geworden naar de avonturen van deze ridster? Op jeugdbibliotheek.nl zie je of je het boek in de bieb bij jou in de buurt kunt ophalen!

De lesbrief (groep 5 & 6)

Wil je met dit boek en de aflevering verder werken in de klas? Kijk dan eens naar deze lesbrief! Je vindt er vragen voor bij de aflevering, een creatieve verwerking, en tips voor de bespreking van het boek.

Zet ‘m op en veel plezier!

Categorieën
Kinderen

#5.1 Sverre (10) leest Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe

De Waanzinnige Podcast · #5.1 Sverre (10) leest Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe

Mus en kapitein Kwaadbaard kennen elkaar al drie boeken lang. Boeken over een piratenbende, een geheimzinnig zeemonster en een levensgevaarlijk toernooi dat gruwelijk eindigt. Over al deze boeken vertelt Sverre vol vuur!

Zo stoer als Mus zijn maar weinig kinderen hoor. Mus kan bijvoorbeeld heel lang onder water blijven. Sverre probeert het na te doen en plonst zo het water in. Maar of het hem lukt om net zo lang als Mus onder water te blijven…?

Boek: Mus en kapitein Kwaadbaard en De Amorfe
Schrijver: Kevin Hassing
Illustraties: Linde Faas
Uitgeverij: Luijtingh Sijthoff

Dit boek (en de rest van de serie) leen je natuurlijk bij de bibliotheek! Check op jeugdbibliotheek.nl of het in de kast staat bij een bieb bij jou in de buurt. Uitgeleend? Dan kun je het ook als e-book of als luisterboek lenen! Ingesproken door Kevin Hassing zelf!

Lesbrief (Groep 6 & 7 & 8)

Luister je deze podcast in de klas of met een groep in de bibliotheek en wil je wat extra’s? Gebruik dan deze lesbrief!

In de lesbrief vind je een luisteropdracht, ga je met de klas in gesprek over het boek en het thema dat aan bod komt in de aflevering en sluit je de les af met een uitdagend toernooi waarbij – net als in het boek – de vier elementen komen kijken! Zet hem op!

Categorieën
Kinderen

Antileesdiptip #4 Adjeno (11) tipt Nog één dag

De Waanzinnige Podcast · ANTILEESDIPTIP #4 Adjeno (11) tipt Nog één dag

Dit is antileesdiptip # 4 de allerlaatste alweer voor deze zomer! Adjeno is op vakantie in Suriname met zijn hele familie! Hij tipt een superspannend boek waarin Finn elke dag dezelfde verschrikkelijke dag beleeft. Namelijk de dag waarop hij een belangrijke voetbalwedstrijd verliest én waarop Tobias – de aanvoerder van de tegenpartij – wordt ontvoerd. Finn is de enige die deze dag steeds opnieuw beleeft en is dus ook de enige die ervoor kan zorgen dat hij tóch wint en dat Tobias niet wordt ontvoerd… maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Boek: Nog één dag
Auteur: Tim van den Berg
Illustraties: Willem van den Oever
Uitgeverij: Condor

Ben jij al lid van de Bibliotheek? Dan kun je dit boek (gratis en voor niets!) verder lezen in de gratis app van de online Bibliotheek. Download de app via de app store en lees verder op je telefoon of tablet. Of check of het boek op de plank staat bij een bibliotheek bij jou in de buurt.

Wist je dat lid worden van de Bibliotheek gratis is voor iedereen onder de 18 jaar? Goede deal hè? Je hoeft alleen even naar je lokale bibliotheek te gaan, paar formuliertjes invullen en een wereld vol boeken gaat voor je open. Neem wel even één van je ouders en een legitimatiebewijs mee.

Deze aflevering is gemaakt door Studio Popcorn, in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek.