Ouders

Vind jij het ook zo lastig om een goed boek te vinden voor je kind? En waarom zijn er eigenlijk geen podcasts voor kinderen? Dat vroegen wij ons af…

Sinds 3 december 2019 weten we officieel hoe belabberd het is gesteld met het leesplezier van onze kinderen. En dat is cruciaal voor de toekomst van ons allemaal. En dat is best gek, want:

Iedereen houdt van verhalen

En verhalen zijn overal. In films, in games of in een youtube-filmpje bijvoorbeeld. Met een beetje mazzel kom je af en toe een goed verhaal tegen in een boek. Maar kinderen die tussen de 6 en 12 jaar oud zijn weten zelf echt niet in welk boek dat ene verhaal staat dat hem of haar aanspreekt. En ze weten al helemaal niet wat er gebeurt als je je verbeelding ontdekt en structureel traint door te lezen. Wij wel, want daar heeft Stichting Lezen onderzoek naar laten doen!

Elk kind houdt van verhalen. En wij, (groot)ouders en verzorgers kunnen onze kinderen die verhalen aanreiken. De Waanzinnige Podcast helpt je daarbij. Bijkomend voordeel is dat deze podcast een heel goed alternatief is voor de iPad of het scherm. Want audioverhalen spreken op eenzelfde manier tot de verbeelding als zelf lezen.

Aan de slag

Tip 1. Maak tijd. Beperk schermtijd. Vanaf vandaag doen we om de dag geen iPad, tv of ander scherm. Ja echt, kan gewoon, je kinderen zijn misschien een weekje van de leg, maar daarna zijn ze het vergeten. Het effect is grandioos. Ze gaan zich namelijk vervelen, en dan tekenen, of lezen of iets met auto’s of bouwen. Of ze kruipen met een luisterboek of de Waanzinige Podcast op de bank.

Tip 2. Geef het goede voorbeeld. Je kind leert lopen, eten en praten door het van jou af te kijken. Hoe zou dat met lezen werken? Leg je mobiele telefoon aan de kant en pak zelf eens een boek. Of pak je mobiele telefoon en abonneer je op De Waanzinnige Podcast.

Tip 3. Ontdek goede kinderboeken.

  • Vraag aan andere kinderen welke boeken ze leuk vonden om te lezen.
  • Ga naar de bieb of boekhandel, struin samen met je kind tussen boeken als in een snoepwinkel. Meld je aan voor de nieuwsbrief van de lokale bieb of boekwinkel, maak een praatje met een medewerker, vraag om tips.
  • Maak gebruik van onze waanzinnige tips hieronder!

Waanzinnige tips

  • Is jullie schoolbibliotheek op sterven na dood? Zoek direct contact met www.leesvink.nl.
  • Start een leesclub! In de buurt of met de klas.
  • Mooie kinderboeken kunt u ontdekken op www.jaapleest.nl.
  • Weet u nog steeds niet welke boeken? Doe mee aan de BoekenBingo! www.boekenbingo.nl
  • Filmpjes (vlogs) met boekentips vindt u bij Lezen Nou!
  • Voorlezen is minstens zo belangrijk als zelf lezen. De Voorleeshoek geeft tips voor kinderen van 0 tot 10 jaar.