De Waanzinnige Podcast is een idee van Marije Ravelli (podcastmaker) en Maya Shamir (programmamaker en eindredacteur) dat is ontstaan toen onze kinderen leerden lezen. Hoe vind je een goed boek dat past bij je kind? En waarom waren er (toen) geen leuke podcasts voor kinderen in Nederland? Wij gingen op zoek naar antwoorden. En sinds 2020 maken we De Waanzinnige Podcast.
Missie en visie
[Missie] De Waanzinnige Podcast wil álle kinderen van 6 tot 12 jaar in elke wijk van elk dorp en elke stad van het Nederlandse taalgebied inspireren om boeken te lezen. Juist de kinderen die thuis geen boeken aangereikt krijgen.
[Visie] Dat doen we door leespleziervan kind tot kind over te dragen. Wie boeken leest ontwikkelt verbeeldingskracht. Lezen verruimt ons denken, leert ons de ander beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. De Waanzinnige Podcast brengt kinderen in contact met literatuur, zodat zij van deze voordelen kunnen genieten.
De Waanzinnige Podcast
De redactie + credits
Concept: Marije Ravelli en Maya Shamir
Interview en montage: Marije Ravelli
Eindredactie: Reeks 1 t/m 6: Maya Shamir, vanaf reeks 7: Renate de Gier
Huisstijl: Jan Willem van den Ban / Enchilada
Communicatie, lesbrieven en evenementen: Patty de Block van De Gouden Zebra
Social media, lesbrieven en workshops: Roos Visser van BoekRoos
Eindtune: Into the Woods van Happy Camper / Job Roggeveen
Eindmix van reeks 1 t/m 3: Maarten Westerveen
Simpel idee: praat over boeken
In 2020 deed Marije leesbevordering op basisschool Piet Hein: ‘Ik vertelde kinderen in groep 4 t/m groep 8 kort iets over een boek. Ik leg uit waarom het me raakt, lees eruit voor en vraag na afloop wie het boek wil lezen. Dat is steevast de helft van de klas. Als ík kinderen kan enthousiasmeren, simpelweg door iets leuks te vertellen over een boek, wat zou er gebeuren als kinderen het aan elkaar vertellen? En moeten we het verhaal van één kind over één boek niet gewoon delen met alle kinderen in Nederland? Zo is het idee voor deze podcast ontstaan
De kracht van verbeelding
Literatuur helpt je om de wereld om je heen en jezelf beter te begrijpen en deze groter te maken. Literatuur helpt je om je te verplaatsen in de ander. En hoe jonger geleerd, hoe beter oud gedaan.
Leesoffensief
Op 3 december 2019 verscheen het bericht van de overheid: Ministers roepen op tot leesoffensief. NOS kopt: Leesvaardigheid en leesplezier Nederlandse scholieren afgenomen, we lezen dat leesvaardigheid en het leesplezier van 15-jarige scholieren is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Dat blijkt uit internationaal onderzoek (PISA) onder bijna 5000 Nederlandse leerlingen. Scholieren hadden in 2018 meer moeite met tekstbegrip dan in 2015. Ook in vergelijking met leeftijdsgenoten uit 23 andere deelnemende landen.
Aan de slag!
De onderwijsministers Van Engelshoven en Slob willen de trend keren door lezen en voorlezen te stimuleren. Terwijl er gewerkt wordt aan structurele oplossingen is De Waanzinnige Podcast een praktische invulling voor leerkrachten en ouders om hiermee nu al aan de slag te gaan.