Over ons

De Waanzinnige Podcast is een idee van Maya Shamir (programmamaker) en Marije Ravelli (podcastmaker). Onze kinderen zijn beginnende lezers. Hoe vind je een goed boek dat op dit moment past bij je kind? En waarom zijn er eigenlijk geen leuke podcasts voor kinderen in Nederland? Wij gingen op zoek naar antwoorden. Nu maken we De Waanzinnige Podcast.

Missie en visie

[Missie] De Waanzinnige Podcast wil álle kinderen van 6 tot 12 jaar in elke wijk van elk dorp en elke stad van het Nederlandse taalgebied inspireren om boeken te lezen. Juist de kinderen die thuis geen boeken aangereikt krijgen.

[Visie] Dat doen we door leespleziervan kind tot kind over te dragen. Wie boeken leest ontwikkelt verbeeldingskracht. Lezen verruimt ons denken, leert ons de ander beter te begrijpen en vergroot ons welzijn. De Waanzinnige Podcast brengt kinderen in contact met literatuur, zodat zij van deze voordelen kunnen genieten. 

De Waanzinnige Podcast

De redactie + credits

Concept: Marije Ravelli en Maya Shamir
Interview en montage: Marije Ravelli
Eindredactie: Maya Shamir

Huisstijl: Jan Willem van den Ban / Enchilada
Communicatie + Educatie: Patty de Block van De Gouden Zebra
Social Media & Workshops: Roos Visser van BoekRoos
Fotografie op deze website: Thomas van Schaik
En de foto hierboven: Marit van den Berg
Eindtune: Into the Woods van Happy Camper / Job Roggeveen
Eindmontage van reeks 1 t/m 3: Maarten Westerveen

Samenwerkingspartners

CPNB / De Kinderboekenweek, Geef een Boek Cadeau, ZO Leest!, Kletskoppen Festival, OBA, De Voorleesexpress, Kletsheads podcast, Leesvink.

Financiële steun

‘De toegevoegde waarde van de podcast, een podcast voor en door kinderen over jeugdliteratuur, is evident. Daarbij biedt de podcast aanknopingspunten voor leesbevordering,’

– Adviescommissie van het Nederlands Letterenfonds

SchoolTV en de Nederlandse Bibliotheek hebben in 2023 een licentie afgenomen van De Waanzinnige Podcast. Zij bieden de podcast aan via hun eigen websites. (Alle bibliotheken in Nederland dus!) Een mooie financiële basis voor de productie van nieuwe afleveringen!

Ook een waanzinnige samenwerkingspartner: Jeugdeducatiefonds, kunnen we 450 scholen bereiken waar veel kinderen op school zitten die onder de armoedegrens leven. Via mailings en workshops reiken we deze kinderen boeken aan. Hoera!

Reeks 4 en 5 van De Waanzinnige Podcast zijn mogelijk gemaakt door ZO=Zuidoost Leest!, Fonds 21, VSBFonds, het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Prins Bernhard Cultuurfonds / Theo Quené Fonds, Janivo Stichting en De Versterking.

Reeks 2 en 3 (2020 / 2021) van De Waanzinnige Podcast zijn mogelijk gemaakt door Het Nederlands Letterenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het Theo Quené Fonds.

Reeks 1 (2020) hebben we gemaakt in onze eigen tijd en van eigen geld. Met: Marije Ravelli, Maya Shamir, Maarten Westerveen, Patty de Block van De Gouden Zebra, Roos Visser, Maike van Pelt, Thomas van Schaik en Marit van den Berg.

Simpel idee: praat over boeken

Marije doet leesbevordering op basisschool Piet Hein:  ‘Ik vertel kinderen in groep 4 t/m groep 8 kort iets over een boek. Ik leg uit waarom het me raakt, lees eruit voor en vraag na afloop wie het boek wil lezen. Dat is steevast de helft van de klas. Als ik kinderen kan enthousiasmeren, simpelweg door iets leuks te vertellen over een boek, wat zou er gebeuren als kinderen het aan elkaar vertellen? En moeten we het verhaal van één kind over één boek niet gewoon delen met alle kinderen in Nederland?

De kracht van verbeelding

Literatuur helpt je om de wereld om je heen en jezelf beter te begrijpen en deze groter te maken. Literatuur helpt je om je te verplaatsen in de ander. En hoe jonger geleerd, hoe beter oud gedaan.

Leesoffensief

Op 3 december 2019 verscheen het bericht van de overheid: Ministers roepen op tot leesoffensief. NOS kopt: Leesvaardigheid en leesplezier Nederlandse scholieren afgenomen, we lezen dat leesvaardigheid en het leesplezier van 15-jarige scholieren is de afgelopen jaren achteruit gegaan. Dat blijkt uit internationaal onderzoek (PISA) onder bijna 5000 Nederlandse leerlingen. Scholieren hadden in 2018 meer moeite met tekstbegrip dan in 2015. Ook in vergelijking met leeftijdsgenoten uit 23 andere deelnemende landen.

Aan de slag!

De onderwijsministers Van Engelshoven en Slob willen de trend keren door lezen en voorlezen te stimuleren. Terwijl er gewerkt wordt aan structurele oplossingen is De Waanzinnige Podcast een praktische invulling voor leraren en ouders om hiermee nu al aan de slag te gaan.